Bezárás

Keresés

Bezárás

Sydney, New York, London – Nemzetközi körkép feltörekvő hazai divattervezőkkel

Vanyovszki Mária

Így karácsony és szilveszter között minden napra jut egy-két találkozó olyan barátaimmal, akik már nem Magyarországon élnek. A privát életemben erősen érzékelhető elvándorlási rátából nagy következtetéseket nem kívánok levonni, hiszen minden sors, minden indíttatás más és más. Jól példázza ezt az a négy interjú is, melyet idén készítettünk olyan feltörekvő hazai divattervezőkkel, akik a márkáikat külföldi piacokon működtetik.

Jánosi Matildával 2016-ban beszéltünk először. Idén nyáron azért kerestem meg, hogy a legújabb öko-kollekciójáról meséljen, melyben a londoni Spencer House régi függönyeit hasznosította újra.
 
 
A St. James’s parkban, a Buckingham Palotától tíz perc sétára található ingatlanban Diana hercegnő és Churchill is élt, ill. 1756 óta más ismert, angol arisztokrata családok és személyek is megfordultak. Matilda 2012 januárjában egy 28 órás buszút után, nagyjából 10 angol fonttal a zsebében érkezett Londonba. Sokat küzdött és dolgozott az álmaiért, hogy aztán pár évvel később a Vancouver Fashion Week-en is bemutatkozhasson.

„Ez a jövő nekem tetszik!” - A Londonban működő TildArt tervezőjével beszélgettünk újra

 
Londonban székel egy másik kivételes tehetség, Varga Fanni is. A Byvarga tervezője rendkívül tudatosan, már a középiskolában eldöntötte, hogy külföldön próbálja ki magát, egy olyan új helyen, ahol nem ismer senkit és semmit, hogy teljesen a nulláról alakítsa magát és a kapcsolatait.
 
 
Diplomázás után fél évig dolgozott egy londoni divatháznál, ahol minden hónapban megígérték neki, hogy a következőben fizetni fognak. A vállalkozó szellemű fiatal lány az ingyen munka tapasztalatából kiindulva hamar meghozta azt a döntést, hogy ha úgysem kap fizetést, akkor ne másnak dolgozzon ingyen, energiáját és tehetségét inkább a saját márka építésébe fektesse. Így jött létre a Byvarga, mely jól elkülöníthető, eredeti stílusjegyeivel hamar felhívta magára a szakma, köztük Stella McCartney figyelmét is, és idén már a Párizsi Fashion Week kiállítói között is bemutatkozott.

"Rengeteget kell dolgozni, hogy ne csak egy egyszeri szenzáció legyél!" – Interjú Varga Fannival

 
Mátrai Zsófia szintén a középiskola után indult neki a világnak, és ő Ausztráliáig meg sem állt. Az idén diplomázott fiatal tervező szorgalmával és tehetségével hamar kiemelkedett évfolyamtársai közül. A 3D technikát előszeretettel alkalmazó alkotó egyből részt vett a Sydney Mercedes Benz Fashion Week-en, ill. szerepelt. a VOGUE-ban, a GRAZIA-ban, és más ausztrál divatmagazinokban.

„Megtanultam harcolni az álmaimért” - Interjú Mátrai Zsófiával, Sydneyből

 
Tisza Viktóriával nemrég készítettem két interjút, egyet ide, az asalon.hu-ra, egyet pedig a Duna TV Rúzs és Selyem műsorába.
 

Viktória itthon kezdte el a márkáját építeni, de ahogy haladt előre, és folyamatosan fejlesztette az általa kikísérletezett egyedi anyag és látványvilágot, hamar megtapasztalta az itthoni korlátozott lehetőségeket. Előbb Vancouverbe, majd az államokba vitte munkáit. Bemutatkozott többek között Londonban, New Yorkban és San Franciscoban. Futurisztikus ruháinak piacát ezekben a városokban, ill. kifejezetten a szórakoztató iparban (filmek, videók, klipek, színpadi megjelenések) látja.

 A Ferenc körútról Hollywoodba – Interjú Tisza Viktóriával, aki couture ruháit a jövőnek hozza

________
A részletes interjúk a címekre kattintva elérhetőek sok-sok fotóval és érdekes történetekkel.



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek