Bezárás

Keresés

Bezárás

Pierre Cadault újabb drámája: Ezúttal nem a kifutón, hanem az EUIPO előtt bukott el a divatlegenda!

Dr. Kiss Dóra Bernadett

A Netflix nagysikerű sorozata, az Emily Párizsban hallatán nemcsak a francia életstílus és az izgalmasabbnál izgalmasabb haute couture kreációk ugranak be, hanem Pierre Cadault neve is ismerősen csenghet. A legendás és kissé különc divattervező már az első évadban feltűnik, és a sorozat egyik kultikus karakterévé vált.
 
A "tervezőnek" azonban nemcsak a képernyőn, hanem az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (’EUIPO’) előtt is harcba kellett szállnia – ezúttal a neve körül kialakult védjegyvitában.
 

Előzmények


Az ügy előzménye, hogy a francia Webtendances társaság 2023. július 21-én európai uniós védjegyoltalmat szerzett a „Pierre Cadault” szómegjelölésre, anélkül, hogy a sorozathoz vagy a karakterhez bármiféle kötődése volna. Miután a sorozat gyártója, a Viacom International Inc. tudomást szerzett a tisztességtelen lajstromozásról, 2024. január 29-én törlési eljárást indított a védjeggyel szemben, arra hivatkozva, hogy a védjegy rosszhiszemű bejelentés volt.
 

A jogeset részletezése


Viacom azzal érvelt, hogy a sorozat 2020-as premierje után Pierre Cadault neve nemcsak a televíziós világban, hanem a divatiparban is ismertté vált. A Webtendances több mint két évvel a sorozat premierje után nyújtotta be védjegybejelentését különböző szépség- és divatipari termékekre, beleértve a kozmetikumokat, napszemüvegeket, telefontokokat, ékszereket, táskákat és ruházati cikkeket. A Viacom szerint a Webtendances szándéka egyértelműen az volt, hogy a sorozat által generált hírnevet kihasználva saját termékeinek népszerűségét növelje.
 
A joggyakorlat szerint a rosszhiszeműség megállapításához a bizonyítási kötelezettség a törlést kérő felet terheli, és ehhez az EUIPO-nak minden releváns körülményt figyelembe kell venni. A Webtendances jóhiszeműségét tehát mindaddig feltételezni kellett, amíg a Viacom be nem bizonyította az ellenkezőjét.

Ezért a Viacom alaposan felkészült, és számos bizonyítékot nyújtott be annak igazolására, hogy a Pierre Cadault név az Emily Párizsban sorozat révén széles körben ismertté vált. Több mint 80 mellékletet csatoltak, köztük pénzügyi jelentéseket, sajtóanyagokat, Netflix nézettségi statisztikákat és közösségi média bejegyzéseket, melyek mind igazolták a sorozat világszintű népszerűségét és Pierre Cadault karakterének ismertségét, függetlenül attól, hogy egy fiktív alakról van szó.
 
Jean-Christophe Bouvet és Lily Collins - Emily Párizsban (2020) 

Nem meglepő módon a Webtendances az eljárás során nem nyújtott be észrevételeket, ami valószínűleg nem segített abban, hogy az EUIPO ne a Viacomnak adjon igazat.

Az EUIPO végül arra a megállapításra kutott, hogy a Webtendances rosszhiszeműen nyújtotta be a védjegybejelentést.
 
Az EUIPO úgy ítélte meg, hogy a Webtendances tisztában volt a Pierre Cadault név ismertségével, amelyet a sorozat népszerűsége alapozott meg, és a bejegyzés célja nem lehetett más, mint a karakter hírnevének kereskedelmi kihasználása.
 
Az EUIPO hangsúlyozta, hogy a Webtendances a bejelentés időpontjában is tudhatta, hogy a Pierre Cadault név a Viacom szellemi tulajdonát képezi, és annak használata összetévesztést kelthet a fogyasztók körében, különösen a luxuscikkek piacán. Az EUIPO tehát a védjegyet teljes egészében érvénytelenítette, és a Webtendances-t a perköltségek viselésére kötelezte. A döntés azonban még nem jogerős. Mivel a Webtendances nem védekezett az eljárásban, kis esély van arra, hogy a döntéssel szemben jogorvoslattal élne.
 
Jean-Christophe Bouvet, Kate Walsh és Lily Collins - Emily Párizsban (2020)
 

Tanulság


Az EUIPO friss határozatai alapján látható, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a bejelentők szándékainak vizsgálatára a védjegybejelentések időpontjában. A Pierre Cadault-ügy jól példázza, hogy alapos bizonyítás szükséges annak érdekében, hogy az EUIPO megállapítsa egy ügyben a rosszhiszeműséget.
 
_____
jogi érdekességek sorozat szerzője Dr. Kiss Dóra Bernadett ügyvéd, az Oppeinheim ügyvédi iroda munkatársa, védjegyjog, szellemi alkotások joga, informatikai, média- és hírközlési jog témák szakértője.
Linkedin: linkedin.com/in/dora-bernadett-kiss
Web: oppenheimlegal.com
 
____
Képek: Stéphanie Branchu - NETFLIX - Emily Párizsban (2020)
 
 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek