Bezárás

Keresés

Bezárás

Új korszak küszöbén – Visszatekintő évértékelő

Vanyovszki Mária

Hálás vagyok, hogy már ötödik éve készíthetek évértékelőt az asalon.hu oldalra. Hogy idén is tehetséges, hazai alkotók munkáiról számolhattam be, és fantasztikus emberekkel dolgozhattam együtt mindenféle projekteken.
 
Köszönöm nektek, olvasóknak is, hogy a kihívásokkal teli 2020-ban is velünk maradtatok.
 
 

2020 egy új korszak előkészítésének kezdete volt.


Év elején hatalmas lendülettel vágtam bele, hogy a magyar alkotók feltérképezése és folyamatos bemutatása után elhozzam a nemzetközi fashion weekek élményét is az oldalra.

De még előtte készítettünk egy több százévet visszapörgető, barokk ihlette anyagot Nikivel és Henivel; toltunk egy hatalmas, hajnali fotózást Ádámmal és Kingával; meg készítettem egy nagy interjút Zoób Katival a Vigadóba szervezett kiállítása kapcsán. A rögzített hanganyagot már a repülőn szerkesztgettem, útban London felé fittyet hányva Kati óva intő szavaira, mely szerint minek utazom ilyenkor, de ha mégis, fertőtlenítsek mindent, mielőtt hozzáérek, vigyek maszkot stb. Pedig akkor még Európában sehol nem volt a pandémia...
 

Londont úgy trappoltuk végig az orkános esőben, hogy vadigenekkel bandázva vagy nyolcszor bőrig áztunk. Az apokaliptikus időjárás és egy-két disztópikus kollekció ellenére semmi bajunk nem lett, és bizakodva repültem tovább Milánóba.


Az olasz divathét alatt egyik napról a másikra változott meg a világ.


Hazaérkezésem után márciusban még részt vettem egy-két szolid eseményen, de a hazai divathét már elmaradt. Beindultak a család megmentő kalandjaim, amik mellett örültem, ha egy-két Zoom interjúra időm maradt.

Az #öltözzkiotthon kihívásba viszont szinte azonnal belecsaptam, amit nagyon sokan szerettetek. Hálás vagyok minden otthonból megosztott személyes képért és visszajelzésért.
 

Azért az otthonos beöltözés után alig bírtuk már egy rendes közös alkotás nélkül, így a nyári nyitásokkal egyből egy látványos fotózásba csaptunk.
 

A közös munka lendülete újabb ötletre inspirált és elkezdtük megszervezni első fotós workshopunkat. Előtte én még kiugrottan Édua születésnapját ünnepelni Andalúziába, hogy hazaérkezve, két negatív PCR teszttel a zsebemben megcsináljuk alkotócsapatunk első közös – micsoda véletlen – spanyol tematikájú fotós workshopját.
 

Alig egy héttel később megjelent az őszi Éva Magazin, benne több háttértörténet, ami az asalon.hu létrehozását is ihlette. Meg az új tervek...
 
 
Az ősz beköszöntével beindultak a divathetek is. A nemzetközi fashion weekekre szerződött énem sem maradt munka nélkül. A digitalizált kreatív világ révén soha ilyen közel nem volt hozzánk még New York, London, Milánó és Párizs kifutója.
 

Ugyanolyan első sorból követhetjük otthonról, akárcsak Anna Wintour.

 
A hazai fashion weekek két ütemben zajlottak. A tavasszal elmaradt őszi-téli kollekciókat trunk show keretén belül láthattuk, a jövő tavasz-nyár darabjai digitális bemutatókon követheti vissza bárki.

A járványhelyzet egyik pozitív hatása, hogy sokkal többen figyelnek a hazai tervezők munkáira, mint bármikor korábban. Az állami háttérrel működő HFDA apparátusának újdonságai mellett több új összefogás, kezdeményes indult a hazai tervezők promotálására.

A nagy tőkével működő felületek mellett öröm látni olyan kezdeményezéseket is, amik egy személy kitartó munkájának és szenvedélyének gyümölcseként jöttek létre. Ilyen a fenntarthatodivat.hu, Mengyán Eszter új oldala.
 
 

A fenntartható divat hazai legismertebb szószólója Holyduck néven futó blogja révén gyűjtött többéves tapasztalatát gyúrta most egybe egy olyan felületre, ami az első ilyen szintű átfogó platformja a tematikának.

 
Kövessétek! Velem is lehet majd találkozni ott is.

Év vége felé az asalon.hu-ról jól ismert alkotócsapattal, Nikivel és Henivel közös vállalkozást indítottunk Couture Élményfotózás néven. A divatfotózások során szerzett tapasztalatainkat ezentúl bárki igénybe veheti. Az élményfotózás azoknak szól, akik a mindennapok szürkeségéből kitörve szeretnének megélni egy csodanapot. 
 
 
​Amikor új korszakról beszéltem, nemcsak az oldal bővülésére, a saját nyitásaimra, tanulásaimra gondolok, hanem arra a globális változásra, melynek 2020 csak az előkészülete volt. Egy új életre rendezkedünk most be, és a jövő generációi számára egy olyan jövő alapjait rakjuk le, amelyben a materiális igényekről a fókusz átkerül a belső világra, a lelki békére.
 
Folyt. köv.

_______
Nyitókép: Kiszner Édua
 


 



Hírlevél feliratkozás
A hírlevélküldéssel kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót elolvastam és tudomásul veszem

Hasonló hírek